Domů Recepty Paella: Klasická španělská lahůdka pro bezstarostné pohoštění

Paella: Klasická španělská lahůdka pro bezstarostné pohoštění

podle Eliška
Paella

Úvod: Překvapte bez námahy

Hledáte pokrm, který ohromí, aniž by vás zatížil? Paella je vaše odpověď! Za pouhých 20 minut přípravy a 35 minut vaření promění tento španělský poklad obyčejnou večeři v přátelskou oslavu. S mořskými plody, zlatým šafránem a uzenou paprikou okouzlí každého. Jste připraveni oslnit své hosty jednoduchým a chutným receptem? Postupujte podle těchto kroků a nechte kouzlo působit!

Proč je paella nepřekonatelná?

Paella je elegance bez námahy: jeden pokrm, zářivé suroviny a chuť, která vás přenese přímo do Španělska. Ideální pro útulnou večeři nebo večer s přáteli, spojuje jednoduchost s štědrostí. Rozplývající se mušle a voňavá rýže z ní dělají hvězdu, která zaručeně zaujme. Tak proč nepřivítat Španělsko u svého stolu ještě dnes?

Paella

Ingredience pro 2 osoby

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • ½ rajčete, jemně nakrájené
  • Špetka soli
  • ½ lžíce uzené papriky
  • 6 čerstvých římských nebo zelených fazolek
  • ½ hrnku konzervovaných bílých fazolí, scezených
  • ½ hrnku bílé rýže
  • 6 velkých krevet
  • 6 mušlí
  • 6 škeblí
  • 1 hrnek bílého vína
  • 2 hrnky vývaru z mořských plodů
  • Špetka šafránových nití
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaného
  • 1 hrnek čerstvého hrášku
  • 5 malých chobotniček, nakrájených na kroužky a chapadla
  • 1 citron, nakrájený na klínky
  • 1 lžíce čerstvé plocholisté petržele, nasekané

Kroky k dokonalé paelle

  1. Orestujte základ: Rozpalte olivový olej na velké pánvi nebo pánvi na paellu na vysoký plamen. Orestujte cibuli, rajče, sůl a uzenou papriku, dokud vše nezměkne, asi 3 minuty. Přidejte zelené fazolky, bílé fazole a rýži, kterou obalte olejem a restujte 2–3 minuty.
  2. Přidejte hvězdy: Rozložte krevety, mušle a škeble na rýži. Zalijte bílým vínem a vývarem, posypte šafránem a rozmarýnem. Přiveďte k mírnému varu.
  3. Uvařte mořské plody: Postupně otáčejte mušle a škeble – měly by se otevřít, krevety zrůžovět (asi 5 minut). Vyjměte je a odložte stranou.
  4. Dokončete rýži: Vmíchejte hrášek a nechte odkryté vařit, dokud rýže nezměkne a tekutina se nevstřebá, tedy 20–25 minut. Přidejte chobotničky, vraťte mořské plody do pánve a vařte 2–3 minuty, dokud chobotničky nebudou neprůhledné.
  5. Servírujte: Ozdobte citronovými klínky a petrželkou. Podávejte horké!

Přizpůsobte si paellu

  • Změňte proteiny: Nemáte chobotničky? Zkuste kuře nebo chorizo.
  • Více zeleniny: Přidejte srdíčka artyčoků nebo papriky pro ještě více barev.
  • Pro větší společnost: Zdvojnásobte množství pro 4 osoby, ideální na oslavu!

Tipy pro úspěšnou paellu

  • Tajemství šafránu: Lehce opražte šafránové nitě před přidáním pro intenzivní aroma.
  • Dokonalá rýže: Vyberte rýži s krátkým zrnem (Bomba nebo Arborio), která skvěle saje, aniž by se rozvařila.
  • Bez pánve na paellu?: Široká pánev postačí, jen rovnoměrně rozložte teplo.

Slavnostní pokrm na dosah ruky

Paella je radost pohostit bez stresu. Za méně než hodinu získáte barevné jídlo, které voní po dovolené. Připravte ji na jednoduchou večeři nebo večírek s přáteli – pokaždé bude hitem!

Paella

Inspirace pro španělské pohoštění

  • Začínejte jednoduše: Vyzkoušejte základní verzi a přidejte chorizo pro pikantní twist.
  • Experimentujte: Zkuste přidat barevné papriky pro vizuální efekt.
  • Podávejte stylově: Servírujte přímo z pánve s dřevěnou lžící pro autentický dojem.
  • Sdílejte radost: Pozvěte přátele a podávejte s chlazeným sangrií.

Pusťte se do španělského dobrodružství!

S touto paellou máte recept na zaručený úspěch. Vytáhněte pánev, shromážděte suroviny a rozvibrujte své chuťové pohárky tímto klasickým pokrmem. Ať už pro dva, nebo pro větší společnost, udělá každý okamžik výjimečným. Jakou osobní stopu vtisknete své paelle? Možná přidáte artyčoky nebo více šafránu? Sdílejte své nápady a inspirujte ostatní k španělskému kulinářskému dobrodružství!

Mohlo by se vám také líbit

Zanechat komentář